Prajituri si traditii din lume

16.04.2020

Desi va vine greu sa credeti exista o legatura extrem de stransa intre prajituri si traditii. Inca din cele mai vechi timpuri, prajiturile intruchipeaza unele traditii in toate colturile lumii. Atunci cand ne referim la cele mai vechi timpuri vorbim chiar despre perioada celtica, cand exista chiar o sarbatoare foarte importanta, cu traditie anuala, care includea prajiturile.

Astfel, celtii o data pe an respectau cu sfintenie traditia de a aprinde focuri si de a rostogoli prajituri din varful celor mai inalte dealuri. In acest mod se considera ca daca macar una dintre prajiturile rostogolite ramanea intreaga atunci cand ajungea la baza dealului, perioada urmatoare era extrem de norocoasa pentru ei. 

De atunci si pana astazi au aparut tot mai multe traditii care au legatura cu prajiturile, atat pe teritoriul tarii noastre cat si in celelalte tari din lumea intreaga.

Traditia prajiturilor la nunta

O alta traditie extrem de veche atat in Romania cat si pe plan mondial este ca in ziua nuntii sa arunci peste mireasa tot felul de prajituri, care difera in functie de zona in care va aflati. Se crede ca daca respecti aceasta traditie, atat mireasa cat si invitatii de la nunta vor avea noroc in perioada urmatoare.

In vremurile de demult existau mai multe traditii legate de prajituri mai ales la nunti, una dintre ele fiind despre prajiturile in straturi crezandu-se ca aduce noroc daca fiecare invitat aducea pe langa cadoul dat mirilor si o prajitura in straturi. Astfel, fiecare prajitura in straturi primita cadou de catre miri se punea una peste alta si cu cat era mai inalt stratul de prajituri, cu atat mi mult cuplul avea sa o duca mai bine in casnicie de-a lungul timpului.

Traditii in jurul lumii

De cealalta parte stau traditiile englezesti vechi inca de prin secolul al 17-lea, cand se credea ca daca o tanara este necasatorita (sau chiar un barbat) si vrea sa isi creeze o familie trebuie sa doarma in fiecare seara cu capul pe o perna sub care era asezata o prajitura cu fructe. Se spunea ca a doua zi cand se vor trezi, persoanele necasatorite isi vor aminti ca in visul lor a aparut partenerul ce urma sa le ceara in casatorie.

Slavii urmau si ei cu strictete traditiile care aveau legatura cu prajiturile, acestia pregatind anual o prajitura delicioasa cu denumirea de Babka. Modul de pregatire a acesteia este destul de bizar si in zilele noastre; conform istoricilor acest deliciu includea un aluat care se aseza mai intai de toate pe o plapuma pentru a creste timp de 24 de ore si abia apoi se introdcea in cuptor. De asemenea, se spune ca absolut nicio persoana de gen masculin nu avea voie sa intre in bucataria unde se gatea acest deliciul slav.

In concluzie, prajiturile si traditiile au o legatura stransa intre ele si, chiar si pe teritoriul tarii noastre, in fiecare zona, exista persoane care urmeaza cu strictete aceste traditii in cautarea norocului, a banilor si a fericirii dar in acelasi timp si pentru a degusta unele dintre cele mai bune dulciuri.




Cu Bunica La Taifas - Blog de life-style pentru bunici
Toate drepturile rezervate 2017
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți