O mica istorie a produselor de patiserie – cofetarie

16.04.2020

Chiar daca, din pacate, nu se stie cu exactitate care este perioada in care au inceput sa se consume dulciurile, respectiv produsele de patiserie - cofetarie, cei care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in acest domeniu pot relata cu aproximatie care este perioada inceputului de consum a delicateselor dulci.

Astfel conform acestora, Egiptul este tara care a descoperit produsele de cofetarie - patiserie existand chiar dovezi veridice in acest sens. In mormantul faraonului Ramses al treilea s-au descoperit atat pe interior cat si pe exterior desene care prezentau cuptoare in care se preparau prajituri cu miere de albine, cu lapte, stafide sau nuci, dovezi clare ca in acel moment perioada de consum a locuitorilor egipteni cu dulciuri si tot felul de produse de patiserie - cofetarie nu era in faza incipienta. 

De asemenea, conform studiilor facute de oamenii de stiinta cunoscuti pe plan international, faza incipienta a produselor de cofetarie si patiserie a aparut inca din evul mediul in manastiri. Aici se gaseau tot felul de prajituri cu miere de albine.

Va vine sau nu sa credeti, mierea de albine era foarte apreciata de calugari datorita faptului ca din ceara produsa de albine se puteau face lumanarile. Fiecare manastire din acea perioada crestea propriile albine, iar din ceara lor producand lumanari si din miere sau faguri tot felul de delicatese dulci.


Zaharul in Europa

In momentul in care musulmanii au adus pe teritoriul Europei tot felul de condimente cu gust si miros minunat, condimente precum sofran, trestie de zahar, iasomie, susan si scortisoara, stadiul de preparare a produselor de cofetarie - patiserie a urcat inca un nivel.

Asadar, cofetari si patiseri renumiti au introdus in retetele lor care majoritatea contineau miere de albine si aceste condimente aduse de musulmani in Europa si astfel produsele de cofetarie s-au diversificat considerabil. Mai ales in Turcia si in Statele Arabe aceste condimente erau foarte apreciate. Cofetari desavarsiti le adaugau in tot felul de retete de prajituri pentru sotiile barbatilor care aveau haremuri, aceste dulceturi fiind de fapt un cadou pentru ele din partea sultanilor sau a printilor. Si chiar daca pana in secolul al 19-lea zaharul era considerat un produs care se gasea foarte rar si atunci cand se gasea era extrem de scump, cofetarii si patiserii au gasit produse indulcitoare care pe langa dulceata ofereau si un miros minunat.

Abia dupa ce a inceput extragerea zaharului din sfecla, oricine putea pregati acasa prajituri dulci si delicioase. Pana atunci insa conform studiilor nu numai mierea de albine era utilizata pentru a da dulceata delicateselor, ci si nectarul din flori.

Dulciuri din ce in ce mai elaborate

In concluzie istoria produselor de cofetarie patiserie si a tuturor dulciurilor a inceput cu multa vreme inainte de a ne naste, de atunci si pana astazi exersandu-se incontinuu si astfel in zilele noastre atat in comert in magazinele locale cat si in mediul online in magazinele de specialitate putem descoperi o gama extrem de variata de prajituri de cofetarie, de casa, inghetata, salate dulci, biscuiti si tot felul de alte minunatii delicioase produse in diferite forme, gusturi si cu mirosuri imbietoare.

Retetele de dulciuri s-au diversificat de la an la an, la ora actuala atat pe teritoriul tarii noastre cat si in celelalte tari din lumea intreaga existand cofetari si patiseri renumiti pe plan mondial care participa sau organizeaza diferite concursuri cu aceasta tematica, concursuri cu premii importante pentru cei care iubesc sa prepare dulciuri dar in acelasi timp incearca si sa fie unici prin produsele de cofetarie - patiserie pe care le pregatesc.




Cu Bunica La Taifas - Blog de life-style pentru bunici
Toate drepturile rezervate 2017
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți