Prajituri care au facut istorie

23.04.2020

De-a lungul timpului in fiecare tara din lume si-au demonstrat calitatile mii de cofetari si patiseri. Fiecare dintre ei au incercat sa impresioneze prin calitatile culinare de care dau dovada, creand retete inovative de prajituri, care de care mai gustoase, mai aspectuoase si mai pretentioase, astfel incat sa se diferentieze prin retetele lor de concurenta.

Si cum deserturile au aparut inca din antichitate, va puteti da seama ca la ora actuala pe plan international exista cateva deserturi care au in spate o istorie lunga si interesanta. Dintre cele mai importante dulciuri cu istorie fascinanta in spate se numara si urmatoarele trei:


1. Dobosul unguresc

2. SacherTorte

Dobosul este un desert traditional unguresc delicios si aspectuos.

Felii subțiri de blat, cremă de ciocolată cu aromă intensă, înveliș de caramel în culoarea chihlimbarului și un gust delicios - cam așa s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, o prăjitură care a intrat în istorie și al cărei renume s-a răspândit în întreaga lume.

Rețeta a fost creată în anul 1884, când Dobos Jozsef a dorit să realizeze o prăjitură care să poată fi păstrată și transportată pentru mai mult timp, întrucât în vremea aceea nu existau tehnologii de răcire.

Și, după crearea ei, prăjitura Dobos a devenit atât de populară încât a fost transportată și în Viena, la Berlin sau la Paris, a fost transportată cu căruțele, în cutii de lemn pline cu gheață și sare, timp de două-trei zile, fără să aibă vreo problemă.

Tortul a fost prezentat prima dată în anul 1885, la prima Expoziție Generală din Budapesta, iar printre primii care au gustat delicioasa prăjitură au fost împăratul Franz Josef și soția sa, Sissi. Ca o curiozitate, se spune că celebra cremă de unt a lui Dobos s-a născut dintr-o ... greșeală.

Renumitul cofetar avea un ucenic care, preparând într-o zi o cremă de unt, a pus, din greșeală, zahăr cristalizat în aceasta și nu doar un praf de sare, așa cum se obișnuia. Convingerea era atunci că, dacă într-o cremă de unt se pune zahăr, aceasta era ratată. Dobos Jozsef, însă, nu a aruncat "crema compromisă" a ucenicului său, a început să lucreze cu ea și așa s-a născut crema de unt, care "conține puțină sare, dar conține și zahăr, care a devenit extrem de populară și care astăzi este baza cremelor în cofetărie".

Procesul de realizare a prajiturii Dobos durează câteva zile. Mai întâi se face blatul, apoi crema și după aceea tortul este asamblat și trebuie lăsat să se odihnească și să se "împrietenească" blaturile cu crema și strict în ultima zi se realizează învelișul caramelizat, care este pus doar înaintea servirii.

Rețeta tortului Dobos a fost ținută secretă timp de 20 ani de către creatorul ei, chiar dacă mulți cofetari, din întreaga Europă, au încercat să o copieze. În anul 1906, când Dobos Jozsef a decis să se retragă din activitate, a dezvăluit rețeta membrilor Asociației Cofetarilor din Budapesta, cu condiția să fie utilizată doar de aceștia.

Aceasta prajitura duce in spate o istorie interesanta care isi are inceputul in perioada regala.

Sachertorte este mandria bucatariei vieneze si unul dintre cele mai celebre deserturi din lume. 

De asemenea este considerata, de aproape 180 de ani, si cea mai buna prajitura de ciocolata creata vreodata.

Povestea desertului incepe in 1832, cand printul Metternich, avand o cina de organizat cu invitati de rang inalt din Europa. Acesta a cerut bucatarilor regali sa prepare un desert cum nu s-a mai pregatit vreodata. Maestrul bucatar al casei regale, din motive neclare, a sustinut ca este bolnav si nu poate prepara ce i s-a cerut. Astfel ca, sarcina a cazut pe umerii unui tanar ajutor de bucatar.

Franz Sacher, un austriac de origine evreiasca, de numai 16 ani, a pregatit desertul spectaculos, impresionand peste asteptari pe cei prezenti la cina. 

Astfel, acesta a servit dupa felurile principale de mancare, un tort care consta intr-un blat foarte pufos preparat din unt, oua si crema de ciocolata, umplut cu gem de caise in mijloc. In acea vreme insiroparea cu sirop nu era la moda insa, fiind nevoie ca prajitura sa fie si eleganta, tinand cont ca se servea la oamenii de rang inalt, Franz s-a gandit sa il orneze cu ciocolata din belsug, iar pentru ca invitatilor sa nu le fie rau de la atata dulceata, a preparat si o crema din smantana batuta.

Prajitura de ciocolata ii poarta de atunci numele, iar fiul sau, Eduard, dupa ani de studii de specialitate, a preluat reteta si a creat faimosul tort in forma cunoscuta azi.

Un Sachertorte original poate fi achizitionat doar din Viena si Salzburg, locuri unde se gasesc hotelurile Sacher, infiintate chiar de Eduard Sacher.

Variante ale prajiturii se pot gasi si in Innsbruck si Graz, in cafenelele Sacher. 

Prajitura Sachertorte este formata din straturi dense, nu foarte dulci, de pesmet fin sau chec de ciocolata, cu unul sau doua straturi de gem de caise in interior, totul acoperit cu glazura consistenta si uniforma de ciocolata. Compozitia mai contine si miez de nuca, uneori coacaze sau martipan, si este servita, la cerere, cu multa frisca.


3. Tiramisu, o alta prajitura celebra

Tiramisu este desertul principal care se gateste in zilele noastre mai ales atunci cand sarbatorim ceva. Istoria lui insa este destul de lunga, prima reteta de tiramisu inventandu-se cu aproximativ cateva secole in urma. Exista multe controverse in privinta acestei prajituri, multi revendicand-o, atat Viena cat si locuitorii Italiei.

Unii pretind ca prajitura a fost inventata prin secolul al XVI-lea, dintr-o intamplare, in timpul vizitei unui cunoscut duce in Siena, oras principal din regiunea Toscana.

Venetienii, la randul lor, sustin ca prajitura Tiramisu a fost creata pe la mijlocul Renasterii, pentru curtezane. Acestia pretind ca desertul avea proprietati afrodisiace.

Reteta veche cuprindea un ingredient recunoscut ca fiind afrodisiac, branza de capra si esenta tare de cafea.

O alta terorie, din Lombardia de aceasta data, spune ca prajitura a aparut din grija unui patiser zgarcit, care a amestecat resturi de biscuiti cu niste alte resturi de crema, doar ca sa nu fie nevoit sa le arunce la gunoi.

Conform studiilor facute de catre cei care isi desfasoara activitatea profesionala in acest domeniu reiese totusi ca, tiramisu este o prajitura traditionala italiana. De altfel, este si prima prajitura din lume care inglobeaza in ingredientele sale branza, biscuitii si cafeaua. De-a lungul timpului si numele acestui dulce s-a tot schimbat, la inceput denumindu-se - Bagatela Toscana, apoi - Supa Ducelui si mai tarziu primind denumirea de Tiramisu.

Se stie ca prima prajitura "Bagatela Toscana" a aparut intr-o bucatarie unde se faceau bunatati cu ocazia vizitei Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici. Cosimo a fost incantat de acest desert si a dorit sa ia cu el, la Florenta, reteta prajiturii.

Gustul delicioasei prajituri Tiramisu se poate incerca azi oriunde. Savoarea, insa, nu este aceeasi cu aceea pe care o obtin maestrii cofetari din Toscana,locul de provenienta al desertului. Ingredientele din Tiramisu-ul toscanez sunt sortimente de branza italiana, faimoasa Mascarpone si crema Zabaglione. Tot in Toscana, cei care prepara acest desert delicios folosesc doar piscoturi facute dupa reteta locala, renumitele savoiardi. La acestea se adauga frisca, zahar, vin Marsala (in unele regiuni este inlocuit cu esenta de rom sau de brandy), cafea si praf de cacao.

Despre Tiramisu se spune ca ar fi un desert servit de sute de ani. Multe surse o indica pe Francesca Valori, nepoata unui renumit bucatar italian,Roberto Linguanotto, drept inventatoarea prajiturii. Bunicul sau ar fi numit prajitura, Tiramisu, dupa numele de fata al Francescai.

Desertul s-a mai numit si "Supa Ducelui". In traducere mai exacta, Tiramisu inseamna "Ridica-ma", referitor la calitatile afrodisiace recunoscute.

Chiar si in ziua de azi, Venetia, Lombardia, Piemonte si Toscana inca isi disputa paternitatea acestui desert.

Ingredientele pentru prajitura Tiramisu sunt oua, zahar, celebra branza mascarpone, lichior de Marsala, biscuiti, cafea rece si cacao pudra. Reteta este una versatila. Aceasta permite variante de la cele foarte simple la cele mai complicate. Se poate adauga alcool, poate avea texturi diferite, cu blat sau fara blat.

In restaurante, gasim unele variante si cu inghetata. Unii o prefera cu fructe si lapte, sau cu diferite tipuri de biscuiti, uneori servite chiar si la pahar.

Initial ai putea crede ca prajitura tiramisu se face foarte repede, lucru total gresit. Chiar daca reteta de tiramisu nu pare deloc grea la prima vedere sunt cateva secrete pentru ca prajitura facuta de tine sa fie mai speciala fata de celelalte. Secretele pentru a face cel mai reusit tiramisu tin mai mult de ingrediente si nu numai, dupa cum urmeaza:

  • Este recomandat ca ouale pentru crema sa fie de tara sau ecologice iar piscoturile sa fie facute de gospodine in casa;
  • Mascarponele este si el important, acesta trebuie sa fie de calitate, gras si cat mai proaspat;
  • Ca si alcool, lichiorul Amaretto este cel mai bun;
  • Cacaoa trebuie sa fie cat mai neagra iar cafeaua preparata cat mai tare;
  • Iar ultimul insa si cel mai important secret este ca prajitura sa fie tinuta cat mai mult timp la frigider inainte a fi consumata.

Acestea fiind spuse, putem trece la reteta clasica de tiramisu, un desert ideal a fi asezat pe masa de sarbatoare.

Ingrediente prajitura tiramisu

  • 5 oua de tara sau ecologice;
  • jumatate de kilogram de piscoturi facute in casa;
  • jumatate de kilogram de mascarpone proaspat;
  • 10 linguri mari de zahar alb;
  • esenta de vanilie si 2 plicuri de zahar vanilat;
  • cacao dupa gust;
  • 300 de mililitri de cafea tare proaspat facuta;
  • canita de lichior de cafea, de preferat lichior Amaretto.

Mod de preparare

Daca tineti cont de toate secretele insirate mai sus, prajitura tiramisu nu se prepara deloc greu.

  • Astfel, mai intai de toate spargem ouale si separam albusul de galbenus, acestea amestecandu-se bine, bine de tot impreuna cu zaharul alb si cu zaharul vanilat, urmand ca la sfarsit sa se adauge si crema mascarpone.
  • Urmatoarea etapa este sa batem albusurile impreuna cu un varf de sare pana iese o spuma care se adauga treptat la crema de mascarpone cu galbenusuri.
  • In cafeaua racita perfect se adauga si lichiorul de cafea, se inmoaie piscoturile unul cate unul pe ambele parti cu ajutorul unei spatule speciale, apoi intr-un vas de dimensiuni potrivite se aseaza unul cate unul piscoturile, formandu-se un strat cat mai compact peste care urmeaza a se intinde jumatate din crema obtinuta si pudrandu-se in ploaie cu cacao cat mai neagra. Se urmeaza aceeasi operatiune inca o data si prajitura tiramisu este gata.

Prajitura tiramisu este una dintre cele mai gustoase prajituri, dar si spornica in acelasi timp. Aceasta se serveste doar dupa ce sta cateva ore la frigider, impreuna cu o cana de cafea.

Pofta buna va doresc!




Cu Bunica La Taifas - Blog de life-style pentru bunici
Toate drepturile rezervate 2017
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți