Prajiturile – scurta istorie din momentul aparitiei lor pana in zilele noastre

16.04.2020

Prajiturile sunt produse reprezentative din categoria deserturilor. Fiecare dintre noi mancam macar de doua ori pe saptamana ceva dulce, atat pentru gust cat si pentru a ne asigura saptamanal nevoia de dulce de care are nevoie fiecare organism uman. Indiferent daca le preparam singuri acasa in propria noastra bucatarie sau daca le cumparam de la managazinele cu specific alimentar, de la patiserii sau cofetarii, prajiturile cu siguranta ca sunt produse cumparate de fiecare dintre noi atunci cand avem pofta de un desert.

Foarte dulci, mai putin dulci, acre, sarate sau amare, in functie de gusturile si preferintele pe care le avem fiecare dintre noi in parte, prajiturile au fost sunt si vor fi intotdeauna deserturile preferate atat de catre cei mici cat si de catre adulti.


Evolutia prajiturilor

V-ati intrebat vreodata cand a fost inventat primul desert si mai ales prima prajitura?! 

Conform scrierilor istorice din acest domeniu, se pare ca prima prajitura a fost inventata cu mii si mii de ani in urma. Cu toate acestea, atat retetele cat si ingredientele primelor prajituri din istorie erau foarte diferite de prajiturile pe care le consumam in secolul vitezei in care ne aflam. Tinand cont de faptul ca in zilele de demult zaharul nu aparuse inca si, mai apoi, nu era un produs accesibil oricui, este de la sine inteles ca se utilizau alte produse pentru indulcirea prajiturilor.

La inceput painea indulcita cu miere de albine era considerata cea mai buna prajitura. Fructele uscate si nucile exista de cand lumea si pamantul asa ca primele prajituri din istorie erau facute din paine insiropata cu miere de albine, ornate cu nuci sau fructe uscate. 

Tot istoria spune ca prima prajitura mai moderna a fost inventata pe teritoriul Greciei, cand elenii au inventat prajitura cu branza folosindu-se de laptele de capra pe care il aveau atunci la dispozitie.

Imediat dupa greci si romanii au decis sa reinventeze retetele de prajituri, adaugand astfel la painea indulcita multe oua si unt pe langa mierea de albine, indulcitorul comun din acea perioada. 

Europa a fost insa cea care a inventat primele prajituri moderne asemanatoare torturilor din zilele noastre. Acest lucru se intampla prin secolul al 17 - lea cand exista praful de copt dar nu si drojdia.


Prajiturile astazi

In zilele noastre, in cofetarii, patiserii si magazine cu specific alimentar gasim de achizitionat prajituri cu arome, forme si culori care de care mai inedite. Preferate sunt deserturile care au in componenta lor foarte multe oua, lapte, smantana, frisca, ciocolata si unt. 

Astfel, indiferent daca discutam despre prajituri facute in casa, despre prajituri create de cofetari iscusiti din lumea intreaga, despre prajituri simple sau in straturi, cu siguranta ca fiecare dintre noi apreciem gustul unui desert bun si sanatos. 

Cuvantul desert nu semnifica doar ceva dulce cu un aspect senzational.

Inainte sa apara deserturile, acestea nu erau considerate doar produse dulci si apetisante ci aveau o semnificatie mult mai larga, deserturile insemnand de fapt servirea dupa masa cu diferite fructe, seminte, sucuri sau diferite tipuri de branza. De fapt, de aici vine si denumirea de desert, care tradus literalmente in limba franceza de unde provine, semnifica actiunea de - a deservi, a servi.

Este clar ca nu se stie cu exactitate cand a aparut pentru prima data primul desert din lume. Cert este ca a fost cu mii de ani in urma si ca pentru prima oara deserturile au aparut pe teritoriul francez, de unde provine si denumirea lor. Chiar si asa, putem totusi sa spunem cand s-a servit pentru prima data un desert dupa terminarea felurilor principale de mancare. Acest lucru s-a intamplat in Europa, pe la inceputul secolului al 19 - lea, posibilitate data de catre cresterea productiei de zahar alb si brun pe tot mapamondul.

Pana la aceasta perioada, dulciurile erau consumate cu regularitate de catre clasele sociale avute insa oamenii de rand nu aveau acces la ele decat in zilele de sarbatoare cand dulciurile aveau un aspect festiv, de atunci si pana astazi pastrandu-se aceasta traditie, ele ornandu-se in fel si chip pentru a incanta privirile consumatorilor. De altfel, la inceputul aparitiei deserturilor, cu siguranta ca nu existau dulciuri atat de sofisticate cum sunt pregatite in zilele noastre de catre cofetari si patiseri.





Cu Bunica La Taifas - Blog de life-style pentru bunici
Toate drepturile rezervate 2017
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți