De ce este important sa folosim un ulei esential pur si autentic

23.07.2020


Uleiurile esențiale pure, diferite de cele care se folosesc în industria parfumurilor, sunt niște substanțe foarte concentrate, mult mai potente decât planta din care sunt obținute. Ele sunt remedii puternice și blânde în același timp, care pot fi folosite de adulți, copii și unele animale de companie, pentru a restabili homeostazia, pentru a echilibra fondul emoțional, cel fizic și cognitiv, și chiar pentru a ajuta la conștientizare spirituală.

Puritatea uleiurilor esențiale nu poate fi supraestimată. Enorm de multe uleiuri de pe piață sunt modificate pentru consistența mirosului sau pentru a umfla buzunarele companiei, mai degrabă decât pentru a fi folosite în aromaterapie. Majoritatea uleiurilor esențiale de pe piață sunt folosite în industria parfumurilor, în industria alimentară sau sunt adăugate în săpunuri și lumânări. Din păcate, chiar și acele uleiuri despre care se spune că pot fi folosite în scopuri terapeutice sunt foarte des diluate sau adulterate de către cei care își doresc să își crească profitul, să controleze consistența uleiurilor și/sau să le facă să aibă un miros cât mai atrăgător și plăcut.

Cele mai comune metode de viciere a uleiurilor esențiale, metode foarte des folosite, sunt: 

  • adăugarea de uleiuri similare sau din specii asemănătoare, dar mult mai ieftine;
  •  adăugarea de compuși sintetici izolați sau de uleiuri provenite din diferite alte părți ale plantei, mai accesibile și mai slabe din punct de vedere calitativ. 

Toate aceste lucruri pot face uleiul să fie foarte consistent, să aibă un miros plăcut, să fie îmbietor și, bineînțeles, să genereze profit maxim. Putem întâlni foarte des mentol sintetic în uleiul de mentă, alcool fenil-etilic sintetic în uleiul de trandafir, ulei esențial de lavandin în uleiul de lavandă, citronella combinat cu lemongrass sau comercializarea uleiului de scorțișoară obținut din frunze pe post de ulei de scorțișoară obținut din scoarță.

Profilul chimic al unui ulei esențial pur variază în mod natural în funcție de momentul cultivării plantei din care a fost obținut, felul în care a fost crescută plantă, regiunea geografică, calitatea apei și a solului, altitudinea, modalitățile de cultivare, clima, precipitațiile, depozitarea. 

Este absolut fascinant felul în care un ulei esențial își poate schimba structura chimică în funcție de toate cele enumerate mai sus. Există chiar situații în care aceeași specie de plantă poate produce diferite chemotipuri (uleiuri din aceeași plantă, dar cu profil chimic diferit) tot în funcție de felul și locul în care este crescută plantă. Este, cu siguranță mult mai avantajos pentru producători să folosească compuși sintetici pentru a avea mereu un ulei stabil și previzibil sau pentru distribuitori să le dilueze pentru a crește profitul la maxim.

Un alt exemplu relevant este cel al companiilor care își doresc ca al lor ulei de lavandă să aibă cel mai frumos miros. Aceștia adaugă în uleiul pur obținut o versiune sintetică a unor compuși care se găsesc în mod natural în lavandă - linalol sau acetat de linalil. Acest lucru face că mirosul lavandei să se îmbunătățească considerabil, însă calitatea lui terapeutică nu. Ba chiar devine periculos, deoarece se distruge echilibrul natural al uleiului pur.



De ce este adulterarea periculoasă?


Folosirea uleiurilor esențiale sintetice sau adulterate poate să facă foarte mult rău. Acest lucru se poate întâmpla și când le folosim pe termen scurt, dar cel mai des se întâmplă dacă le folosim perioade mai îndelungate, existând riscul să ajungem la alergii, migrene, toxicitate ridicată în organism, sensibilități la anumite substanțe chimice.

Compușii chimici obținuți în laborator, adică sintetici, sunt toxine. Este foarte clar că toxinele fac rău organismului. Așadar, putem ajunge în situația în care ne dorim să folosim uleiuri esențiale pentru a renunța pe cât posibil la substanțele chimice sintetice și să sfârșim tocmai prin a le folosi fără să știm acest lucru. Totodată, reacțiile adverse la nivelul pielii sunt mult mai frecvente în cazul uleiurilor care conțin și compuși sintetici.

De asemenea, substanțele sintetice adăugate în uleiurile esențiale interferează cu substanțele care se găsesc în mod natural în uleiul respectiv, afectându-i sinergia și scăzându-i drastic potențialul terapeutic. (Bensouilah and Buck, 2006)

Problema cea mai mare în ceea ce privește puritatea unui ulei esențial este faptul că producătorii au dreptul să scrie pe etichetă "ulei esențial pur" chiar dacă acesta este diluat sau indiferent de metoda de extracție folosită. Chiar dacă acel ulei este obținut cu ajutorul solvenților și alte substanțe chimice, sau dacă îi sunt adăugate alte substanțe, tot ulei esențial pur va apărea pe etichetă, din păcate.



Organic vs pur


Marea majoritate a consumatorilor confundă un ulei esențial organic cu un ulei esențial pur. Organic nu este sinonim cu pur. Într-adevăr, dacă avem de ales între uleiuri pure organice și uleiuri pure crescute în mod convențional, cele organice sunt de preferat. Variantele și mai bune sunt uleiurile obținute din plante sălbatice (wild crafted).

Un ulei esențial, chiar și organic, poate să fie contaminat în timpul procesării, distilat în condiții improprii sau obținut cu ajutorul substanțelor chimice sintetice și al solvenților. Un astfel de ulei este departe de a fi pur și în niciun caz nu ar trebui să fie folosit în scop terapeutic.

Toate cele spuse mai sus contează. Când folosești un ulei esențial care nu este pur, contează și faptul că poți să te alegi cu multe efecte secundare, dar cel mai mult contează faptul că acel ulei și-a pierdut unicitatea, sinergia, el nu mai exprimă tot ceea ce exprima inițial. Planta este vie, uleiul esențial la fel. De aici se deduce ușor cât este de important ca acesta să fie pur și neadulterat. Caută să cumperi numai uleiuri esențiale pure - tu ești cel care se bucură de beneficiile lor!

Resurse:

  • Janetta Bensouilah, Philippa Buck, "Aromadermatology: Aromatherapy in the Treatment and Care of Common Skin Conditions", 2006
  • Scott A. Johnson, "Evidence-Based Essential Oil Therapy", 2015
  • Shirley Price, Len Price, "Aromatherapy for Health Professionals", 4th edition, 2012



Cu Bunica La Taifas - Blog de life-style pentru bunici
Toate drepturile rezervate 2017
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți