Trucuri care te ajuta să mănânci mai sănătos

09.04.2020

Schimbarea stilului de viață nu se face pocnind din degete, ci treptat, cu pași mici și siguri. După ce ai trecut prin focurile sărbătorilor de iarnă și ai făcut față frigului din ianuarie cu ajutorul ciorbelor drese cu smântână și al tocănițelor complexe, te resimți.

Cele 3-4 kilograme acumulate în această perioadă sau dorința de a te detoxifia te-au convins să mănânci mai sănătos, așa că trebuie să cunoști câteva trucuri care fac trecerea de la un program alimentar prea bogat la unul echilibrat.



1. Caută rezultate pe termen lung

Majoritatea oamenilor au un moment de conștientizare în care își stabilesc obiective nerealiste ca efort și timp și își impun soluții mult prea drastice. Pentru a face trecerea la un regim alimentar echilibrat într-un mod sănătos este nevoie de răbdare și perseverență.

2. Mănâncă doar ceea ce cunoști

Tot ce consumi trebuie să aibă proveniență cunoscută de tine, iar procesul de gătire să fie realizat în mod ideal, tot de tine. Mâncarea pregătită de tine nu are secrete pentru că știi exact ce cantitate de carne de pui ai folosit, câtă sare ai pus, cât de proaspete sunt ingredientele sau cât de igienic este mediul în care ai gătit.

Evită preparatele de tip fast-food, iar dacă ai din când în când poftă de acest tip de mâncare caută rețete alternative sănătoase precum shaorma cu pui și puține calorii, pe care să le prepari acasă cu ingrediente pe care le cunoști.


3. Luptă cu poftele

În categoria "dușmani ai dietelor" zahărul este cap de listă și de cele mai multe ori te face să cedezi fără drept de apel. În lupta cu zahărul, răbdarea este cel mai bun aliat al tău. Dacă ești un mare fan al dulciurilor, nu renunța brusc și definitiv la plăcerile dulci, ci redu cantitatea consumată treptat.

Atunci când ajungi să consumi o cantitate considerabil mai mică, încearcă să amâni de pe o zi pe alta gustarea dulce. Caută variante sănătoase de gustări precum fructele și legumele proaspete, fructele uscate sau nucile. 

4. Citește etichetele produselor

Când faci cumpărături, alocă 10 minute etichetelor de pe produsele pe care vrei să le cumperi. Vei afla în acest fel din ce ingrediente sunt făcute produsele, dacă și ce conservanți ori substanțe adăugate conțin, nivelul de procesare și multe alte informații care te vor ajuta să iei decizii sănătoase pentru tine.


5. Mănâncă în fiecare zi ca în vacanță

Adu-ți aminte de vacanțele în care ai fost, în special de cele din zona mediteraneană și de preparatele proaspete precum salatele aromate și puiul fraged, gătit cât mai simplu.

Procură ingrediente proaspete și încearcă să reproduci mesele din vacanță acasă la tine. Frigăruile de pui cu ananas sunt doar un exemplu.

6. Nu te grăbi când iei masa

O greșeală majoră pe care o fac oamenii este să mănânce prea rapid, eventual în timp ce desfășoară și alte activități. Urmările ce apar sunt senzație de sațietate întârziată și implicit neglijarea cantităților consumate.

În timpul mesei, atenția ta trebuie să fie la masă în mod exclusiv pentru a putea savura cu adevărat mâncarea. Senzația de sațietate apare mult mai ușor și vei ajunge să consumi cantități optime de mâncare. Un preparat cu 150 de grame de piept de pui consumat fără grabă, te va sătura la o masă.

7. Te poți sătura fără să termini tot din farfurie

Dacă îți vei acorda timp pentru a lua masa în liniște, fără să te grăbești, vei savura cu adevărat preparatul din fața ta, iar șansele să te saturi înainte de a termina tot din farfurie sunt foarte mari. Un proces de masticație îndelungat ușurează munca stomacului tău și transmite semnale de saturație mai rapid.


8. Culoarea și mărimea farfuriei contează

Poate că pare un mit, dar este adevărat că nuanța farfuriei din care mănânci influențează cantitatea consumată. Acest lucru se datorează contrastului dintre culoare farfuriei și cea a mâncării, dar și diferenței de dimensiune.

Dacă vei servi piept de pui într-o farfurie deschisă la culoare, ochiul uman va aprecia cantitatea de mâncare ca fiind mică, dar dacă cele doua au culori contrastante, ochiul uman va aprecia cantitatea ca fiind mare și la fel funcționează și în cazul dimensiunilor. Această teorie se aplică și mărimii, cu cât farfuria este mai mare, cu atât vei avea tendința să pui mai multă mâncare în ea.

9. Depune puțin efort și un strop de voință

Orice schimbare presupune dorință și efort din partea ta. Dacă scopul tău este să începi să mănânci sănătos și echilibrat nu este nevoie să urmezi planuri de diete drastice și chiar neplăcute, ci doar să te autoeduci și să îți formezi câteva obiceiuri sănătoase cand vine vorba de mâncare și felul în care o consumi.




Cu Bunica La Taifas - Blog de life-style pentru bunici
Toate drepturile rezervate 2017
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți